Tuesday, April 6, 2010

Tag Anda & Pemanduan



Kali ni aku nak buat Tag tentang...
Tag Anda & Pemanduan


Adakah anda mempunyai lesen memandu?
Ya. Ini sebahagian drpd perkara WAJIB dlm hidup aku.

Bilakah anda mengambil lesen memandu?
18 tahun selepas SPM. Bende ni yg aku merengek2 kat mak aku. Sampai mak nak jer melempang sebab hari2 aku memekak. "Nak belajar keta Nak blajar keta!"

Berapa lamakah pengalaman memandu anda?
Hampir 11 Tahun

Pengalaman pahit ketika memandu?
Keta buat hal time time nak pi class. Dahlah bangun lambat, Tido tak cukup! Exam plak time tu.. Memang lauk aku time tuhhhh!

Pengalaman Manis?
Time raye mengangkut kawan2 seramai 7 orang.
First time dpt lesen. Bersumbat-sumbat dalam keta kancil. Bayangkan. Seronok masing2 dapat berhimpit2 asal dpt naik keta. Rayalah katakan….
Siap carik2 umah sapa lagi ek kita blum pegi. Kejik!

3 Tabiat ketika memandu
1. Pasang lagu sekuat yg mampu, selagi speaker tu tak pecah.
2. Malas nak isi minyak kalau nak balik umah. Malas nak menyinggah!
3. Dah separuh jalan baru teringat nak pakai seatbelt. Haiyooooo.....

3 Pantang aku time memandu bila…..
1.Keta tak reti nak bagi signal nak masuk simpang. WTH! Padahal kete Mercedes mewah yg lengkap dgn ciri2 keselamatan, tapi signal masuk air.
2.Time org nak pegi keje, dah lambat….org bawak keta mcm pegi Jom Heboh tgh carik2 parking. Punyalah santai gilerrrrr!
3.Org dah tunggu parking 1 jam, dia selamba beruk jer masuk, Time tuh gak aku maki2 siap hon panjang. Hambekk ko!

Pernah terlibat dgn kemalangan?
Kemalangan kecil yg melibatkan sondol-sondolan, gesel-geselan tu biase arrr. Yang lain2 tu, Nauzubilah mintak dijauhkan….

Tapi ader satu bende yg aku ingat sampai skrg pasal memandu ni….
Dulu time tu aku nak amik exam SPM, paper Agama Islam kalau tak silap. Mlm tuh sambil baring2 tgh study sebelah mak, aku buat permintaan spastik

“Mak, esok kalau org SPM dapat best mak blikan kancil erk”

Tau aper mak aku sakap?

“Belajar ye bongok, nak kancil !”

Bayangkan dgn slang2 jawenyer mak aku semis aku.

Tapi akhirnya aku dpt jugak. Semester ke 2, arwah abah belikan kancil baruuu. Tak dpt nak gambarkan perasaan aku time tuhhhh……
Mak & Arwah Abah penguat semangat buat anakmu yg byk songeh nih!

Aku nak tag:

1. Kak G Ryder

2. Kak Nit's Divas

3. Ina da Nasazfrog

4. Mama Oja Pna - Hang hutang tag lama x bayar lagi. Cepat!

5. Dyla Inas Mummy's



5 comments:

DYLA said...

BEST GAK TAG NI KAN? NANTI DYLA LANGSAIKAN..

gee ryder said...

ok nt kak g buat..
Yan la plg best student pn dh ada keta

asna cute said...

heheh nasib baik bukn asna yg kena tag nie klu hahaha msti kelakar jer akak bace =))

chugie said...

mak ai.. panjang tul tag ye..

dhamirah asilah said...

thanks akak sudi singgah blog mira tadi...entry akak pun best...wat mira gelak..hee..salam perkenalan..