Thursday, September 25, 2008

10 tahun dahulu....

Hari ni, alhamdulillah dan syukur aku kpd Allah SWT, kerana izin dan kehendak-Nya, aku dipanjangkan umur setahun lagi. genap 27 thn aku kat dunia ni beb!...Alhamdulillah.

10 thn dulu dimana aku dan siapa aku.....

Aku tgh seronok terkinje2 dgn kawan2 sekolah. Maklumlah...time tu aku form 5. Perasan maharanilah konon. Memang seronok waktu2 itu. Geng aku ader 10 semuanya. Dan paling best semua dok satu kelas. Korang bayangkan bertapa riuhnya kelas aku. Mulut kiter org jer yg rabak. Ketua kelas Masni Hj Wahidon pun berani aku semis. "Woi! korang x bleh diam ker hah!!!! Memekaklah woi" Selambe jer aku jawab "Ko aperhal? Aku pun bayor yuran aper. Sukatilah nak memekak! Ko x nak memekak pi masuk bilik rawatan kecemasan, nak tido pun bleh" Kurang ajor x kurang ajo namenyer tu?.Cikgu2 jgn ckplah time tu....memang menyumpah jer dgn aku dan kwn2. Kumpulan Wanita Ganas. “Suhariyanty mulut kamu dari tadi x henti diam, x melecet ker mulut kamu?" Ingat aku redo jer dgn panahan Cikgu Sabariah itu…aku jawab beb! “Insyallah tak cikgu, biasenyer heroin selalu dilindungi” Chilake x jawapan aku?

Aku dok belakang sekali. Biaselah CEO kene dok tempat khas monitor anak2 bawahannyer. Agak2 mengantuk, aku sound rose.


"Rose aku ader hal skit, aper2 hal ko cover aku tau!"

"Ko nak ke mana?"

"Nak dok bawah meja tido"

"Bongok ko!"


Tapi satu bab yg x bleh aku kenang...Time kelas Cikgu Shikin subjek Ekonomi Asas... Time nak present kertas kerja (time tu dah berlagak konon2 keje mcm bos, siap perbentangan kertas keje bagai, padahal setakat kertas majong putih dgn marker pen hitam jer) Bila last presentation..soalan wajib "Korang ader aper2 soalan?" Satu kelas buat keras jer tgk aku kat depan. Sebab sblmnyer aku nak sound bebudak kelas "Woi korang-korang, nanti time aku present buat2 paham. Saper gatal2 nak buat2 tanyer soalan, aku tergolekkan basikal korang. Korang dengar ke x hah ?" Time tu siap berdiri atas kerusi sambil cekak pinggang. Skit lagi kepala nak kene sabit dek kipas dlm kelas. Tak cukup lagi siap menyingsing lengan baju kurung. Bagero ko Yan! Sebab, aku x prepare jawapan dan buat reseach pasal ape yg aku present. Main tulis jer kat kertas mahjong. Malaskah aku? Tapi ader satu umat Islam yg memang nak kene letup dgn aku. Dj Julia a.k.a Julie. djjuliaklfm.blogspot.com/ Kalau 1 soalan bleh lagi aku terima, siap bersusun tu mane satu nak tanyer dulu. Aku kat depan dah siap jengil2kan mata. Dia buat x reti dan x tahu menakut dengan ancaman aku. Sebab dia prefect. Aku sedor sapa aku....
Aku plak time form 5 memang x der pakwe kat sekolah. Bukan x lawo. (Siutt jer) Tapi sebab pakwe aku aka husband aku skrg ni, dah habis sekolah. Aku ni plak jenis kekasih cintan tegar. Setia woooo aku tgk, sampai kami ader anak skrg. Tapi biler member aku dok dating menggelupur sakit hati. Siap sound. Yg selalu aku sound Dura, salah sorang ahli kumpulan Cipan. Couple plak dgn Eddy Zailani aka bakal husband Nabila Amy Search skrg ni “Wei Dura, ko kalau nak bercinter benti jer sekolah. Kawin, x payah sibuk2 nak amik SPM! Buat habis duit Pn. Azizah jer” Dia balas lagi tu, "Ko nak kene lempang terbalik telinge x Yan?”. "Nak, ader stok lagi ker? Hari tu kau kater stok lempang terbalik telinge sampai minggu depan. Berape inggit. Aku amik cash arr senang kire” Bluurrrpppp....

Time raye lagi seronok. Dulu kat kampong, kalau x reti naik motor, memang dipandang hinalah di sisi ahli2 kumpulan. Siap dah atur, ko naik dgn aku, aku naik dgn ko. Time tu aku mmg ader motor, Yahama SS110. Fuh...time tu kire gempak dan glamer tu. Kire kalau zaman sekarang tahap2 Yahama LC sama hebatnya. Tapi aku time tu dah ader lesen motor. Anak2 cipan semua x der, so akulah paling berlagak x ingat time tu. Siap sound “Sapa2 yg naik dgn org yg x der lesen, aper2 hal tanggung sendiri ha…lainlah aku”. Muke aku time tu mcm bakal kena pijak dgn bebudak. Padahal lesen P jer. Bapaklah berlagaklah time tu. Menyirap jer bebudak dgr time tu. So berkonvoilah sebanyak 10 bijik motor bersusun penuh gaya sepanjang jalan. Kire rempit tegarlah. Tapi ni versi sopan dan terpimpin. Tak dpt nak bayangkan bertapa syiokknyer time tu…

Kalau nak citer mmg x habis satu hari. Tapi memang seronok biler kenang2 balik. Kalau pikir2 balik mmg x sangke ke semua member2 aku yg memang muke x der mase depan, jadi org. Kire belajor sampai tahap U lah walaupun jahat macam Jibam. Name aku selalu naik bab tudung pendek, kain senteng, lencana x ader dan paling best rantai emas aku kene rampas dengan pengawas cine yg memang muke mcm x mandi sebulan. Amik Ko! Lengkap! Puas hati aku.

Aku x larat nak type2 byk2..tapi sejak dr awal aku menaip cerpen ni, aku dok menyengih memanjang sampai kawan sebelah aku Mages tegur. "U kenapa Yan?” Tanda pelik. Tapi memang seronok di alam persekolahan dulu….walaweyyyyy!
Sek. Men Rantau panjang Klang di hati ku! kelabfotografismkrp.blogspot.com

9 comments:

DYLA said...

yan,
dyla dpt bayangkan kekerekkan yan tu.. heheheh lawak tul la yan ni. tdi dyla sampai tergelak baca ayat mulut ko tak melecet ker.. hahahash

gee ryder said...

yan, hepi bday once again...
yan taiko maa...hehe..

CuTeMiUt78 said...

kemain lagi taiko sorang ni erk.. kenangan masa skolah tu memang sukar nak dilupakan kan yarn..

nasazfrog... said...

beb arini bezday lu heh,, nape tak ckp awal2,, hepi bezday sahabatku.. pergh otai gak ko dulu ek,, bleh tahan..:)

fuadnis said...

fuh....ganas gile ko dulu yek..nasib baik dulu aku tak jumpe ko..kalau tak mesti aku kenek buli!!he..he..

Jh said...

hehehe.. ooo nama aku pun naik eh. Nostalgia dating tak masuk? Dating malu2 balik skolah ngaji.. Kelakar kan kecik2 dulu. Aku pun dah tak jumpa lubang congkak kat bawah umah ko dulu tempat kita main.

RaFFLeSiA MeRaH said...

huhuhu...x mcm minah brutal pun bila tgk skrg ni yerk...kenangan tuhhhh...

oneyani said...

huh siap ingt sume tu..tp kelakar la k.yan ni..serius saket perot bila baca..
mulut melecet..kepala nk kn sabit kipas..hahahaha

WanAyu said...

yan..10 thn dlu mse ko frm5 aku xde dh kt skolah tu..tp lme dr tu aku pnah stu klas gn ko tp frm bape aku lupe arr..mse klas english ble cikgu wt mcm quiz smbung p`kataan t`akhir ikut turn..ble turn ko dpt uruf E..ko msti sebut 'ENOUGH' dan eja gn t`agak2nye..Apsal ko suke sgt gn p`kataan 'ENOUGH' tu aku pn tak tau..hahahaha..ko igt tak yan..??

kwn2 CIPAN korg tu rasenye mase aku gn Julie jdik pengawas dlu mmg aku pn bengkek gn group korg..hahahaa..yela mse tu spe tak knal group poyos lg b'lagak korg..geram..rse nk tunjal2 nak picit2 kasik t`perosok kt dinding..tp ape kan daya..tp aku rase byk2 ko yg plg baik ckit la..ko sebut2 Dura mne dier?(ntah t`cekik ke t`sedak ble org sbut name dier)...

alhamdulillah sume jdik org kwn2 kete dlu ek..Setelah 10 thn b`lalu dan aku rase lbh 10 thn dh kot...sronok tgk kwn2 b`jaye..mmg la jdik org..lain la klu dh tade kre jadik mayat arr..Innalillahiwain'alilahirajiun...Al Fatihah buat kwn2 yg telah tiada