Wednesday, September 10, 2008

Diary seorang designer....

Diary seorang designer

Wed:8.15am :10/8/2008
Email I : Dear Yan, Please check the attachment that you sent. It does not include all the products. I want :
1) Ethical products
2) 2007 sales for total Malaysia and Export.

Email II : Dear Yan, This is the person who need the advert. Details is there as well. I am waiting for the brochure soft copy.

Pg2 lagi nilah keje yg mesti, wajib dan kene buat. Check email. Biasalah PJJ Pekerja Jarak Jauh. Bos aku akan dtg tgk kegiatan aku 1-2 kali seminggu cause company skrg dah combine dgn subsidaries kat Bangi. So kire keje aku base on alam maya. Kene tgk email aper yg bos aku pesan. Datang gilernyer, berkerut jugak dahi member tgk email2 yg melimpah ruah. Tu tahap paling tension payau. Sebulan sekali ke Bangi attend dept meeting. Memandangkan dalam dept aku sorang jer yg tertingggal kat sini, so kenelah mengalah...drivelah aku sejauh 40km ke Bangi. Pernah sekali pi trainning dr Bangi kul 5.30 sampai Klang amik ko kul 8.00mlm. Dahlah hujan lebat x henggat. Plus jem yg memang kokak tahap cikun. Kejang kaki aku tekan cluth. Maklumlah manual...bukan auto. Nak bi auto x mampu. Tunngulah aku ader share dgn Owner Ranhill..Kui...kui...kui.....

Aku mcm dah malas ni pi keje. Bukan dah kayo, tapi tahlah ader satu tahap mmg aku malas giler nak pi keje. Kan ke best kalau aku keje sendiri. Biz aku sendiri, layan kepale otak suka2 hati nak keje kul baper. Bilerlah aku nak jd mcm DSM Shahrina dgn Abg Wan Uplines aku dlm HAi-O tu? Best arr dorang. Dua-dua benti keje buat Hai-O laki bini. Skrg tgh tunggu Toyota Camry keluar...pergghhhh! Umur muda setahun dari aku. Ingat balik citer Ena time mula2 joint dulu mmg x sangka. Jumpe CDM Juliana kat kompleks PKNS Shah Alam, ajak masuk Hai-O, padahal masing2 tak kenel pun. 6 Bulan pikir panjang nak masuk @ tak. Last2 telinge x bleh tahan panas dok org bercerita sana sini pasal Hai-O, dia tekad nak masuk. Padahal gi time tu mmg gembel x tau sepatah haram pasal marketing. Yelah diakan Pegawai Lanskap. Time tu laki dia x masuk dan x sokong pun. Bulan pertama dah dpt 4 ribu, bulan kedua 5 ribu. X terbeliak bijik mata laki dia? Dia sendiri pun pelik. Pelik2 bahagia gituw...Skrg ni mmg dia dah berubah 100%. Dari Pegawai Lanskap kat MPSJ, dah bakal jadi jutawan laki bini...Gilors! Dia kata masuk dia, dah 7 org staff MPSJ benti 24 jam buat Hai-O. Lagik sawan dgr. Bulan depan dia dpt tabung kereta. Aku satu group pi turun bg support. Nanti aku upload gambor.

Ena laki bini mmg hebat dan sentisa merendah diri walaupun dia jauh berbeza dr aku. Aku pegang kata2 dia..."Yan kita ni kalau nak buat sesuatu, kalau dah yakin dan nampak jalannyer terus jgn toleh2 belakang. Yan nak berjaya, Ena pimpin dan bawa Yan. Asal Yan mahu dan jgn putus asa. Insyallah Allah Maha Melihat apa yg kita buat..." Aku sendiri mmg x pernah kenal langsung Ena ni, Tapi bila berkawan dgn dia yg byk bg sokongan, aku dah mula kenal siapa diri aku. Aku tambah lagi husband aku mmg byk memberi sokongan baik dr segi kewangan dan dorongan. Inilah kekuatan aku....Tak sabar rasenya nak keje sendiri. Sabar, masa itu akan tiba juga....

5 comments:

CuTeMiUt78 said...

emmm...hai-0 cam menarik je bunyi nya tu.. pebenda tu erk.. klu blh dpt income ribu2..pergghh.. blh terangkan..

green apple said...

aku dah lama sedar penyakit malas ni pegi keje ni, sejak belum habis skolah aku dah bajet 'aku akan menjadi seorang pemalas'

CuTeMiUt78 said...

Yarn, nanti ambil gift kat blog kita erk..

CuTeMiUt78 said...

yarn, hantar email pe kat email kita..takde pe pun..

YanDarwisy said...

Cutemiut 78 : mmg menarik, lagi2 kalau kiter dah tgk cek depan mate kita. Maunyer kiter tertarik. nanti aku email ko erk.Aku dpt gift lah pulak poser2 ni!

Green Apple : Kak D, malas2 Kak D, bleh bukak biz sendiri. Itu bukan malas, itu namenyer dah bosan. Mcm yan skrg